Medewerker ICT

Medewerker ICT

25. Windows 8 upgrade

Situatie

Je werkt bij PCBest, een computerzaak die zich richt op de particuliere klant. Veel klanten gebruiken nog Windows 7 of 8, maar er komen ook steeds meer vragen naar Windows 10. Mensen denken dat de kinderziekten er nu wel uit zijn en willen wel eens iets nieuws op hun computer. Omdat Windows vertrouwd is, is voor veel particulieren de overstap naar Linux te groot. Dhr. Van Dam heeft zijn Windows 8-computer gebracht met de vraag of Windows 10 erop gezet kan worden. Hij wil eerst weten wat het hem gaat kosten om de machine klaar te maken voor Windows 10 (voor specificaties zie bijlage).

Ook wil hij een advies over wat voor hem de meest geschikte 10-versie is: Home of Professional. Daarvoor wil hij een schriftelijke offerte ontvangen. Je werkt natuurlijk niet gratis. Het installeren van Windows 10 kost tijd en de klant moet jou voor die tijd betalen. Vergeet niet die tijd op te nemen in je offerte!

Dhr. Van Dam doet zijn administratie op de machine, bewerkt soms foto’s en video. Zijn vrouw downloadt veel muziek en films die ze op dvd brandt. De kinderen surfen en spelen spelletjes.

Als dhr. Van Dam akkoord gaat met de offerte maak je zijn machine in orde. Bij PCBest maken jullie altijd eerst een back-up van de huidige schijf voor het geval er iets mis gaat. Je zet de gekozen 10-versie op de machine als je de machine hebt geüpgraded.

Je maakt de volgende gebruikers aan: Harry (administrator), Miriam (standaardgebruiker), Yolanda (standaardgebruiker) en Pieter (standaardgebruiker). Je geeft alle accounts een eigen wachtwoord. Vergeet niet dit wachtwoord te noteren voor de gebruiker. Voor de laatste twee accounts moet een aantal dingen ingesteld worden. De kinderen mogen niet naar sites die niet geschikt voor ze zijn, ze mogen alleen tussen 16.00 en 20.00 uur op de computer inloggen, geen gewelddadige spelletjes spelen en hun activiteiten moeten gelogd worden. Windows Defender moet uitgeschakeld worden op de computer. De Windows Firewall wordt wel gebruikt.

Dhr. Van Dam heeft jarenlang Norton Antivirus gebruikt, maar hij heeft gehoord dat er ook uitstekende gratis virusscanners bestaan. Hij heeft gevraagd of hij een advies kan krijgen: bij Norton blijven of een gratis scanner nemen. En welke gratis scanner is dan de beste?

Informatie zoeken

Je moet nu gaan bepalen of de machine van dhr. Van Dam geschikt is voor Windows 10. Bepaal wat de kosten zijn voor een eventuele upgrade. In de offerte die je gaat maken, komen ook de kosten van het besturingssysteem en het arbeidsloon.

Ook moet je informatie zoeken over antivirussoftware. Wat is het voordeel van een betaald programma ten opzichte van gratis? Hoe is de kwaliteit? Komen er regelmatig updates uit? Zet dat op papier voor dhr. Van Dam. Als hij akkoord is met je offerte en een keuze heeft gemaakt op basis van je informatie over antivirussoftware, ga je naar de volgende stap.

Realisatie

Je maakt de machine van dhr. Van Dam hardwarematig klaar voor Windows 10. Vervolgens doe je indien mogelijk een upgrade van de bestaande 8-versie naar de gekozen 10-versie. Anders doe je een nieuwe 10-installatie. Je zorgt dat de gevraagde instellingen in orde zijn en de gegevens genoteerd worden. Je installeert de antivirussoftware die je dhr. Van Dam hebt geadviseerd.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een offerte voor een eventuele upgrade, inclusief alle kosten
  • Informatie over antivirussoftware
  • Een aangepaste machine
  • Een back-up van de originele schijf
  • Windows 10 geïnstalleerd
  • De gevraagde instellingen zijn toegepast en gedocumenteerd
  • Geïnstalleerde antivirussoftware
  • Een formulier waarop gegevens vastgelegd kunnen worden

Bijlage