Medewerker ICT

Medewerker ICT

16. Basisschool De Bijenkorf

Situatie

Basisschool De Bijenkorf heeft een partij Intel Celeron Sandy Bridge 64-bit pc’s gekregen. Deze pc’s zullen worden gebruikt als internetcomputers. Op de harde schijf staat nog van alles en dat moet eraf. Natuurlijk moet er later ook weer een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd worden. Maar er is meer aan de hand.

16

Op de harde schijf staan nog programma’s en bestanden van de vorige eigenaar. De schijf moet dus gewiped worden. Daarna moet er een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd worden. Er zijn echter een paar problemen. Zo is het geheugen niet groot genoeg. Jij moet onderzoeken waaruit elk van de configuraties bestaat, welke drivers je nodig hebt, welke apparaten wel/niet naar behoren werken en eventueel vervangen moeten worden. Als je geheugen bij moet plaatsen – in elke pc moet minimaal 2 GB zitten – dan moet dat natuurlijk wel passen bij en samenwerken met het geheugen dat al aanwezig is.

Een ander probleem is dat het BIOS zo is ingesteld dat alleen starten op de harddisk mogelijk is. Het BIOS is met een password beveiligd, maar dat is onbekend. Aan jou wordt gevraagd dit probleem te verhelpen.

Uiteindelijk moet alles zo worden ingesteld dat het BIOS-wachtwoord ‘Bijenkorf’ is, dat het systeem als eerste opstart op de cd-speler en als tweede op de harde schijf.

Informatie zoeken

Je moet weten hoe je een BIOS-password kunt verwijderen. Maak een overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn om een BIOS-password te wissen.

Probeer van elk voorkomend BIOS op te schrijven hoe je dit kunt instellen. Een voorbeeldoverzicht vind je als bijlage.

Realisatie

Zorg dat er een werkbon wordt gemaakt, gebruik hiervoor het formulier uit de bijlage. Maak de configuraties in orde: BIOS-password verwijderen en opnieuw instellen en de opstartvolgorde aanpassen. Indien nodig moet je het geheugen uitbreiden. Test de machine en de onderdelen en noteer je testresultaat op je werkbon. Vervang kapotte onderdelen en noteer op je werkbon wat je vervangen hebt en wat je met de kapotte onderdelen hebt gedaan. Natuurlijk werk je volgens de veiligheidseisen. Installeer ook een nieuw besturingssysteem.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een overzicht van mogelijkheden om een BIOS-password te wissen
  • Een overzicht van BIOS-instellingen
  • Een aangepast BIOS-password
  • Een aangepaste opstartvolgorde
  • Geheugenuitbreiding
  • Testresultaten
  • Vervangen onderdelen met registratie in de werkbon
  • Een geïnstalleerd besturingssysteem

Bijlage