Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

39. De Arntzhoeve

Inleiding

In de Arntzhoeve zitten mensen met een geestelijke beperking die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dom zijn of dat ze niets willen of kunnen doen. Het niveau van de mensen verschilt per paviljoen. De directie van de Arntzhoeve wil graag dat voor de inwoners van het rode paviljoen een digitale omgeving wordt gerealiseerd waardoor ze meer uit hun isolement komen. De directie wil een internetcafé inrichten waar de bewoners de middelen tot hun beschikking krijgen om spelletjes te doen en daar waar mogelijk te mailen.

Speciaal aan het rode paviljoen is dat het een multiculturele afdeling is. Zowel onder het personeel als bij de bewoners is een groot aantal Nederlanders van buitenlandse komaf. Dit is mede de reden waarom contact met verre landen als erg belangrijk wordt gezien.

Op dit moment is er nog niets! De directie van de Arntzhoeve wil om te beginnen zes opstellingen realiseren waarop bewoners, met ondersteuning, gebruik kunnen maken van eenvoudige speltoepassingen en internetmogelijkheden.

De directie verwacht dat jij de ideale (betaalbare) opstelling weet te adviseren, inclusief netwerk. Hierbij moet je rekening houden met de geestelijke beperkingen waar de bewoners vaak mee te maken hebben. Zo moet je er rekening mee houden dat de geestelijke leeftijd ligt tussen 8 en 11 jaar. De meeste bewoners kunnen maar beperkt lezen. Maar er zullen ook bewoners zijn met een beperkte motoriek. Onderdeel van jouw advies is een presentatie van de meest ideale opstelling voor deze doelgroep.

Aangezien de meeste bewoners weinig of geen ervaring hebben met computers, maak je een instructie over het opstarten van een computer en Windows, met ook een korte algemene uitleg over hoe de gebruikers programma’s kunnen openen. Sla de instructie op en registreer in TopDesk.

Informatie zoeken

Voordat je de inventarisatie kunt maken, moet je de nodige kennis hebben. Daarom moet je onderzoek doen naar de beperkingen waarmee bewoners van dit soort instellingen te maken hebben. Hiervoor interview je een medewerker van een zorginstelling. Neem contact op met een instelling bij jou in de buurt en maak een overzicht van de verschillende beperkingen waarmee men rekening moet houden. Voordat je contact opneemt, zorg je dat je eerst heel goed hebt overdacht hoe je je vragen gaat stellen!

Denk ook na over wat je in je instructie gaat opnemen en hoe je die vorm gaat geven.

Realisatie

Zorg dat je je goed voorbereidt op het interview. Let op dat je voldoet aan de in de instelling heersende waarden en normen. Deze mensen zijn meestal niet gewend te werken met jouw leeftijdsgroep. Voor hen is zo’n afspraak net zo spannend als voor jou. Door je goed voor te bereiden en daar waar mogelijk wat rekening te houden met hoe je je presenteert, maak je het voor beide partijen wat makkelijker. De uitkomst moet zijn dat jij weet waaraan een opstelling moet voldoen in de gegeven situatie.
Met dit resultaat configureer je een voorbeeldopstelling inclusief netwerk en verzorg je een presentatie. In de presentatie leg je het accent op de specifieke zaken waaraan jouw opstelling voldoet om voor deze doelgroep geschikt te zijn. Voor het netwerk bedenk je welke apparatuur en bekabeling je nodig hebt voor zes machines. Maak hiervoor een plattegrond waarin je de ruimte inricht. Hierin teken je ook de stroomvoorzieningen en het netwerk, inclusief alle apparatuur.

Maak een instructie waarmee de gebruikers de computer kunnen opstarten en gebruiken. Sla die instructie op voor later gebruik en registreer hem in TopDesk.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een uitgewerkt interview
  • Een advies voor een opstelling, inclusief netwerkapparatuur en -bekabeling
  • Een ingetekende plattegrond, met stroomvoorziening en netwerk
  • Een voorbeeldopstelling, ook inclusief netwerkapparatuur en -bekabeling
  • Een presentatie over de gewenste aanpassingen voor deze doelgroep
  • Een instructie over opstarten en gebruik van een computer
  • Een opgeslagen en in TopDesk geregistreerde instructie