Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

20. Stroomschema

Situatie

Je werkt bij IT-corner, een kleine ICT-winkel in een woonwijk. Jullie repareren pc’s, installeren besturingssystemen, verkopen hard- en software en lossen problemen op. Het zoeken naar de oorzaak van storingen kost veel tijd. De eigenaar, Rob, wil tijd besparen door gestructureerd te gaan werken. Hij denkt aan stappenplannen om storingen op te lossen, een stroomschema. Door die stroomschema’s te volgen sluit je bepaalde oorzaken uit, waardoor je sneller in de richting van de oorzaak komt. Rob heeft al een aantal schema’s gemaakt.

Er staat een aantal machines te wachten op reparatie. Rob vraagt je om die machines te onderzoeken met behulp van zijn stroomschema’s. Als je de oorzaak gevonden hebt, los je het probleem natuurlijk op. Rob heeft nog niet voor alle situaties een stroomschema kunnen maken. Hij vraagt jou om een stroomschema te ontwerpen voor een probleem dat hij nog niet in kaart heeft gebracht.

Ook wil Rob graag dat je de oplossing bespreekt die je voor de storing in een bepaalde computer heb gevonden voor je die oplossing toepast. Hij wil met je bespreken hoe je de storing verder gaat afhandelen. Ook als je geen oplossing weet, wil Rob dat met je bespreken. In sommige gevallen wil Rob liever zelf het probleem oplossen.

Realisatie

Onderzoek de probleemmachines met behulp van de stroomschema’s. Test ook je eigen stroomschema. Mail Rob wat je van zijn stroomschema’s vindt en of ze je helpen bij het zoeken naar oorzaken. Mail hem ook je eigen stroomschema, zodat hij het bij de andere schema’s kan voegen. Als je het probleem gevonden hebt, los je het natuurlijk ook op.

Bespreek met Rob de oplossing die je voor het probleem in de aangewezen machine hebt gevonden. Ook als je geen oplossing hebt gevonden bespreek je dat met Rob.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een zelfontworpen stroomschema
  • Opgeloste storing(en) aan de hand van stroomschema’s
  • Een mail met een mening over de stroomschema’s
  • Een gesprek met Rob over de oplossing (of niet) van het probleem