Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

17. Recycling

Situatie

Je werkt als Medewerker ICT bij de afdeling ICT van een bedrijf dat damesmode fabriceert. De harde schijf van de computer van een van de ontwerpers is gecrasht. Gelukkig is er een goede back-up, dus er zijn nauwelijks gegevens verloren gegaan. De ontwerper zou toch binnenkort een nieuwe machine krijgen, dus dit is een mooie gelegenheid om dat te doen. Bij het samenstellen van de machine gaat alles prima, maar na het terugzetten van de image van de oude pc, krijg je een BSOD (Blue Screen Of Death). De foutcode is ‘0x0000007B’. Je hebt geen idee wat het probleem kan zijn. Je hebt een nieuwe harde schijf geïnstalleerd: een SSD-schijf. De image is niet corrupt. Nadat het probleem is opgelost moet er een nieuwe image van de machine gemaakt worden, zodat de fout de volgende keer niet weer ontstaat. Je collega vraagt zich af wat eigenlijk het verschil is tussen een back-up en een image.

Een ander probleem waarmee je te maken krijgt is de oude computer. Het bedrijf wil verantwoord ondernemen, en daar hoort ook bij dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Je moet dus een oplossing zoeken voor de oude machine. Je hebt wel eens gelezen over witgoed, bruingoed en grijsgoed, maar waar een computer onder valt, dat weet je niet. Je chef wil een voorstel van je over wat we met de oude machine gaan doen. Hij wil weten of we de machine zelf nog ergens voor kunnen gebruiken (zoals wat?), of we de machine kunnen weggeven aan iemand die er nog iets aan heeft (wie dan en wat kan die er dan nog mee doen?) of dat hij naar het grofvuil moet (hoe doen we dat milieubewust?). Binnenkort worden er nog meer machines vernieuwd. Het bedrijf wil niet dat de oude computers aan werknemers mee naar huis worden gegeven.

Als de machines niet vernietigd worden, wil het bedrijf zeker weten dat er geen gegevens meer op de harde schijven staan. De concurrentie zou eventuele gegevens kunnen misbruiken.

De hard disk moet ‘gewiped’ worden, waarbij alle sectoren een aantal malen met betekenisloze gegevensreeksen overschreven worden, zodat de originele data niet meer te achterhalen vallen. Hiervoor zijn speciale programma’s op de markt.

Het bedrijf kent een procedure voor het wipen van een schijf. Volg die procedure (zie bijlage). Zie ook de aparte bijlage Formulier verzoek om te mogen wipen. Doe eventueel verbetervoorstellen voor deze procedure.

Informatie zoeken

Je moet nu de informatie gaan zoeken die je nodig hebt om de storing te kunnen verhelpen en antwoord te kunnen geven op de gestelde vragen over recycling. Ook moet je uitzoeken hoe je een image van een schijf maakt en hoe je dat image op een veilige manier opslaat. Je moet je collega het verschil tussen een back-up en een image uitleggen. Daarom moet je uitzoeken hoe dat precies zit.

Bekijk de procedure voor wipen die het bedrijf hanteert en denk na over verbeteringen daarin.

Realisatie

Je bouwt de nieuwe computer voor de ontwerper. Je hebt uitgezocht wat de foutmelding veroorzaakte, dus die fout maak je niet meer. Als de schijf opnieuw is geïnstalleerd met een besturingssysteem maak je er een image van met de software die je hebt gevonden. De oude schijf wordt gewiped.

Je legt je collega uit wat het verschil is tussen een image en een back-up.

De informatie over het recyclen van oude computers zet je overzichtelijk op papier voor je chef (op maximaal twee A4-tjes).

Als je mogelijkheden ziet voor verbetering van de procedure maak je daarvoor een voorstel voor je leidinggevende. Bespreek je voorstel met hem.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Informatie over recycling van oude computers
  • Een uitleg over het verschil tussen een back-up en een image
  • Informatie over de oorzaak van de fout
  • Een geïnstalleerd besturingssysteem
  • Een image van de harde schijf
  • Een gewipede harddisk
  • Een verbetervoorstel voor de procedure om te wipen
  • Een gesprek over het verbetervoorstel met de leidinggevende

Bijlage