Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

16. Basisschool De Bijenkorf

Situatie

Basisschool De Bijenkorf heeft een partij Intel Celeron Sandy Bridge 64-bits pc’s gekregen. Deze pc’s gaan worden gebruikt als internetcomputers. Op de harde schijf staat nog van alles en dat moet eraf. Natuurlijk moet er later ook weer een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd worden. Maar er is meer aan de hand.

Op de harde schijf staan nog programma’s en bestanden van de vorige eigenaar. De schijf moet dus gewiped worden. Daarna moet er een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd worden. Er zijn echter een paar problemen. Zo is het geheugen niet groot genoeg. Jij moet onderzoeken waaruit elk van de configuraties bestaat, welke drivers je nodig hebt, welke apparaten wel/niet naar behoren werken en eventueel vervangen moeten worden. Als je geheugen bij moet plaatsen – in elke pc moet minimaal 2 GB zitten – dan moet dat natuurlijk wel passen bij en samenwerken met het geheugen dat al aanwezig is.

Een ander probleem is dat het BIOS zo is ingesteld dat alleen starten vanaf de harddisk mogelijk is. Het BIOS is met een password beveiligd, maar dat is onbekend. Aan jou wordt gevraagd dit probleem te verhelpen.

Uiteindelijk moet alles zo worden ingesteld dat het BIOS-wachtwoord ‘16Honingraat#’ is, dat het systeem als eerste opstart van de cd-speler en als tweede van de harde schijf.

Er zijn teveel machines om alles alleen te kunnen doen. Daarom instrueer je een aantal collega’s over wat er moet gebeuren. Als het werk klaar is, controleer je ook of je collega’s alles hebben gedaan zoals afgesproken.

Informatie zoeken

Je moet weten hoe je een BIOS-password kunt verwijderen. Maak een overzicht van de verschillende mogelijkheden die er zijn om een BIOS-password te wissen.

Probeer van elke voorkomende BIOS op te schrijven hoe je dit kunt instellen. Een voorbeeldoverzicht vind je in de bijlage.

Realisatie

Instrueer een of meer collega’s over de werkzaamheden die jij van ze verwacht. Zorg dat er een werkbon wordt gemaakt, gebruik hiervoor het formulier uit de bijlage. Maak de configuraties in orde: BIOS-password verwijderen en opnieuw instellen en de opstartvolgorde aanpassen. Indien nodig moet je het geheugen uitbreiden. Test de machine en de onderdelen en noteer je het testresultaat op je werkbon. Vervang kapotte onderdelen en noteer op je werkbon wat je vervangen hebt en wat je met de kapotte onderdelen hebt gedaan. Natuurlijk werk je volgens de veiligheidseisen. Installeer ook een nieuw besturingssysteem.

Controleer of de Medewerker(s) ICT het werk hebben gedaan zoals afgesproken.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een instructie aan de Medewerker(s) ICT
  • Een overzicht van mogelijkheden om een BIOS-password te wissen
  • Een overzicht van BIOS-instellingen
  • Een aangepast BIOS-password
  • Een aangepaste opstartvolgorde
  • Geheugenuitbreiding
  • Testresultaten
  • Vervangen onderdelen met registratie in de werkbon
  • Een geïnstalleerd besturingssysteem
  • Een controle of de collega’s hun werk volgens de instructies hebben gedaan

Bijlage