Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

14. Casemodding

Inleiding

Je wilt een bijzondere computerkast maken, oftewel ‘casemodden’. Casemodden is het aanpassen van de systeemkast van een pc. Dit kan door het zagen van gaten in de kast of het verlichten van de binnenkant met led- en/of neonverlichting. Je kunt ook van een willekeurig materiaal of gewoon van plexiglas een heel nieuwe kast maken. Het woord casemodden is afgeleid van het Engelse case modification.

 

In een gecasemodde kast kom je vaak het volgende tegen:

  • Een opening in de kast, waardoor de kijker in de binnenkant van de kast kan kijken en de lampjes kan zien.
  • Kleurige hardware, want zonder hardware is het geen pc.
  • Verlichting in een pc laat de hardware goed zien, en geeft bij toepassing van uv-licht vooral in het donker een mooi effect.
  • Vaak een spectaculaire koeling, zoals waterkoeling met een paar stoffen die oplichten. Omdat dit nogal duur is, lossen veel ‘modders’ dit op met een paar fans met led‑lichtjes, wat ook erg mooi kan zijn.

Er zijn verschillende soorten casemods die in moeilijkheidsgraad en originaliteit verschillen:

Premod
Een premod is een kast die gekocht wordt, meestal een kast met een raam aan de zijkant of een doorzichtige kast. Bij zo’n kast hoef je hoogstens een paar lampjes of logo’s toe te voegen. Deze casemods zien er wel aardig uit en zijn erg makkelijk te maken. Premods die op een casemodforum worden gepost, worden over het algemeen laag gewaardeerd.

Gemodde kast
De gebruikelijke pc-kast is meestal dicht om straling en stof te beperken en om de onderdelen te beschermen. Omdat het wel interessant leek om in de pc te kunnen kijken, zaagden de eerste modders een gat in de zijkant dat ze afdekten met plexiglas. Wanneer je daar een paar led‑lichtjes bij optelt, krijg je al snel een eenvoudige casemod. De ramen kunnen verschillen in grootte en vorm en natuurlijk kun je een compleet logo of figuur uitzagen.

‘From scratch’
Alleen de echte modder durft het aan: een pc onderbrengen in een kast die zelf is ontworpen en gebouwd. Het is zeker moeilijk om deze casemods te maken. Maar het zijn over het algemeen bijzonder opgebouwde kasten die op een forum het meest worden gewaardeerd. Er zijn pc’s gebouwd in aquaria, in poppen, in vuilnisbakken, in magnetrons, in motorfietsen, in radio’s en ga maar door. Op internet kun je heel veel afbeeldingen van casemods vinden.

Situatie

Je koopt voor weinig geld een tweedehands pc of gebruikt een oude van thuis. Deze pc ga je testen en de gegevens van de verschillende onderdelen vastleggen.

De pc moet natuurlijk zo worden geconfigureerd dat hij er niet alleen mooi uitziet, maar ook is te gebruiken en de kans op storing minimaal is. Daarbij moet de systeemdocumentatie zo goed en volledig zijn dat hij in de toekomst eenvoudig is te onderhouden.

Natuurlijk komt er een informatieboekje bij de pc, waarin is opgenomen waar de modificatie in zit.

Informatie zoeken

Zoek uit hoe je zo goedkoop mogelijk een casemod kunt realiseren. Met name door het zelf bouwen van een kast en lichteffecten kun je heel veel geld sparen. De onderdelen uit de bestaande machine hergebruik je zoveel mogelijk. Daarom moet je ze zorgvuldig testen en demonteren, zodat je weet wat nog goed is en wat niet. Een belangrijk onderdeel is de begroting van de aanschaf van de spullen om de modificatie mogelijk te maken. Voor je dat kunt inschatten, moet je eerst een ontwerp(-tekening) voor de kast maken. Hierbij moet je bedenken wat je allemaal nodig hebt om dat ontwerp te realiseren. Als je dat niet doet, kun je niet goed inschatten wat het allemaal gaat kosten. In de bijlage staan enkele tips bij het bouwen van een casemod.

Realisatie

Maak een casemod op basis van je ontwerp. Natuurlijk moeten de werkzaamheden op een veilige manier worden uitgevoerd. Zorg dat de pc volledig werkt en dus voorzien is van een besturingssysteem. Maak documentatie bij je pc, zodat duidelijk is welke onderdelen er in zitten, welke aanpassingen je hebt doorgevoerd en hoe de kast geopend kan worden.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Een ontwerp voor de casemod, inclusief begroting
  • Documentatie over de machine
  • Een aangepaste machine
  • Een geïnstalleerd besturingssysteem

Bijlage