Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

13. GameFarm

Situatie

GameFarm is een nieuw opgericht bedrijf voor gamers. Zij willen jongeren actief kennis laten maken met pc-games, en tevens een bijzonder onderkomen bieden. Het gaat om games die op verschillende manieren gespeeld kunnen worden: stand alone, peer-to-peer en in een multigame-situatie. De bedoeling van GameFarm is dat de gamers hun eigen notetbook of pc meenemen en vervolgens zorgt GameFarm voor de infrastructuur. Gamers blijven dan voor een aantal dagen op de farm en hebben geen omkijken meer naar eten of drinken, daar wordt voor gezorgd. Wat is er mooier dan gamen op het platteland?

GameFarm heeft de beschikking over een paar oude stallen achter de boerderij van Bart, een van de initiatiefnemers van GameFarm. De stallen zijn inmiddels leeg en schoon. De stal voor overnachting is ingericht met mooie, moderne slaapcabines, alle voorzien van douche en toilet. De eet/ontspanningsruimte ziet er geweldig uit. Er is een bar, een poolbiljart, een tafeltennistafel en een voetbalspel.

Maar de gamezaal, de plaats waar het om gaat, heeft Bart nog niet op orde. Hij heeft een opstelling gemaakt, maar hij weet niet hoe hij de bekabeling moet regelen. Zo zullen er aansluitingen moeten worden gemaakt voor elektriciteit en pc-netwerkbekabeling. Bart weet dat je niet zomaar met verlengsnoeren kunt werken. Er zou dan te veel stroom worden afgenomen en de zekering zal smelten. Ook heeft hij ergens gehoord dat het wel mogelijk is om twee computers rechtstreeks met elkaar te verbinden zodat ze tegen elkaar kunnen gamen maar wat daar voor nodig is… hij heeft geen idee.

Bart wil ook drie opstellingen waar men in groepjes van maximaal twaalf tegen elkaar kan gamen. Ook daarvan heeft Bart geen idee wat er nodig is. Hij heeft wel eens iets gehoord over routers en een switch, maar wat ze doen? Bart weet het niet. Daar komt bij dat Bart gehoord heeft dat hij door gebruik te maken van open source veel geld kan besparen. Maar anderen vertellen Bart dat gamen en open source niet samen gaan. Zoals al eerder gezegd: Bart weet het niet.

Bart heeft de volgende vragen:

  • Welke elektriciteitsvoorziening is er nodig, hoeveel groepen en hoe ingedeeld?
  • Wat voor bekabeling is er nodig voor de opstellingen met de peer-to-peer- verbinding?
  • Welke bekabeling en apparatuur zijn er nodig voor de drie opstellingen waar maximaal twaalf gamers tegen elkaar kunnen strijden?
  • Welke mogelijkheden zijn er om geld te besparen door open source toe te passen?

Informatie zoeken

Voordat je de inrichting kunt maken, moet je de nodige kennis hebben. Daarom moet je de werking van elektrisch stroomverbruik bestuderen. Je moeten uitzoeken hoeveel energie een gemiddelde pc of laptop gebruikt. Gebruik hiervoor de bijlage Overzicht stroomverbruik. Ook heb je enige kennis nodig van netwerkhardware. Verder moet je uitzoeken in welke mate open source geschikt is voor Bart.

Bij je inrichtingsplan moet je goed letten op aspecten als maximale belasting van een stroomgroep, overspanningbeveiliging enzovoort.

Realisatie

Verzorg de bekabeling die nodig is voor de peer-to-peer-verbinding en test of die bekabeling werkt. Maak een proefopstelling van een klein netwerkje. Maak ook een aanschafadvies voor de drie multigame-hoeken. Maak een advies voor de stroomvoorziening. Teken op de bijlage Plattegrond hoe de kabels lopen en waar de groepenkast komt. Schrijf een advies voor Bart over de toepassing van open source: moet hij dat wel of niet doen? En zo ja: wat heeft hij dan nodig?

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Kabels voor een peer-to-peer-netwerk
  • Een proefopstelling
  • Een aanschafadvies voor de multi-game-hoeken
  • Een overzicht van het stroomverbruik per apparaat
  • Een inrichtingsplan
  • Een advies over de toepassing van open source

Bijlage