Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

12. Inrichting kantoor Mohamed

Situatie

Mohamed heeft jaren bij de belastingdienst gewerkt en heeft verschillende cursussen gevolgd. Drie jaar geleden heeft hij het besluit genomen voor zichzelf te beginnen als belastingadviseur. Dit is een groot succes gebleken en inmiddels heeft Mohamed drie medewerkers in dienst. Hij moet een vierde medewerker gaan aannemen.
Hij heeft een kantoor in een gedeelte van zijn huis en in de uitgebouwde garage.

Regelmatig brandt de zekering door van de groep waar de garage op staat. Gevolg is dat de pc’s stoppen met functioneren en er werk verloren gaat. Een kennis van Mohamed, Fatima, heeft hem verteld dat de manier waarop een en ander is aangesloten (zie bijlage Plattegrond) tot brand kan leiden. Natuurlijk wil en moet Mohamed hier iets aan doen.

Mohamed vraagt jou een voorstel te maken voor de elektrische inrichting van het kantoor.
Hij heeft een opstelling gemaakt en wil dat de bekabeling op correcte wijze wordt aangesloten. Mohamed heeft ervaren dat je niet zomaar met verlengsnoeren kunt werken. Er wordt dan te veel stroom afgenomen en de zekering zal smelten. De groepenkast bevindt zich in het archief. De kabels moeten allemaal netjes worden weggewerkt in een kabelgoot, samen met de bekabeling voor het netwerk.

De vijf pc’s hebben elk een vermogen van 450 watt en ze maken gebruik van TFT-schermen die 78 watt gebruiken. Verder maken ze gebruik van een HP Color LaserJet Pro MFP M476DW die een piekbelasting heeft van 580 watt. De computers zijn met internet en met elkaar verbonden via een AVM FRITZ!Box 7490 Edition International router, die staat opgesteld in de groepenkast. Omdat de medewerkers naast hun pc vaak gebruikmaken van een laptop moet hier in de elektriciteitsvoorziening ook rekening mee worden gehouden. De laptops gebruiken ieder 215 watt. Voor het pc-netwerk wil Mohamed de bestaande bekabeling gebruiken. Hij denkt dat één of meer kabels niet goed meer zijn en vraagt jou de defecte kabels te repareren.

Mohamed heeft de volgende vragen:

  • Welke elektriciteitsvoorziening is er nodig, hoeveel groepen en hoe worden die ingedeeld?
  • Hoe ziet een tekening voor de bekabeling eruit die nodig is voor de vier opstellingen en voor de printer?

Informatie zoeken

Voordat je de inrichting kunt maken, moet je de nodige kennis hebben. Daarom moet je de werking van elektrisch stroomverbruik bestuderen. Je moet weten hoeveel energie een gemiddelde pc, dan wel een notebook, gebruikt en hoe je de maximale belasting van een groep uitrekent. Ook moet je kennis hebben van netwerkhardware en bedrading.

Maak een overzicht van het stroomverbruik per apparaat (zie bijlage).

Werk het inrichtingsplan uit. Per opstelling moet aangegeven worden welke elektrische voorziening minimaal aanwezig moet zijn en welke netwerkvoorzieningen aanwezig moeten zijn. Hiervoor kun je de Plattegrond in de bijlage gebruiken. Natuurlijk geef je aan hoeveel verschillende groepen Mohamed nodig heeft, zodat hij de elektricien kan vragen deze bij te plaatsen.

Bij je inrichtingsplan moet je goed letten op aspecten als maximale belasting van een stoomgroep, overspanningsbeveiliging enzovoort.

Realisatie

Zorg dat de bekabeling die nodig is voor de opstellingen wordt getest en gerepareerd. Teken het inrichtingsplan voor de stroomvoorziening, zodat de elektricien deze aan kan leggen.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

  • Gerepareerde of nieuwe netwerkkabels
  • Een overzicht van het stroomverbruik per apparaat
  • Een uitgewerkt inrichtingsplan

Bijlage