Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT

10. PC voor de studio

Situatie

Arno is al jaren gitaardocent en leider van een band. Met wisselend succes treden ze op in het land. Hun countryrockachtige muziek heeft een groeiende groep fans. Arno en zijn band willen hun laatste nummers op cd zetten. Ze hebben dat zes jaar geleden al eens gedaan in een professionele studio. Probleem was dat ze alles in één dag moesten doen, klaar of niet klaar. Ook kostte het erg veel geld om zo’n studio te huren. Daarom willen Arno en zijn band een cd opnemen in een eigen ruimte en de cd vervolgens zelf uitbrengen.

Een van de bandleden heeft een pc uit 2013 met een Intel Core i3 Ivy Bridge-processor gekregen en vraagt jou deze in orde te maken.

Het probleem is dat er een te kleine harde schijf in zit, waar ook nog eens allerlei troep op staat. De schijf moet gewiped worden. Ook is het BIOS beveiligd met een password, maar de schenker heeft geen idee wat het password is. De pc is voorzien van geluid on-board, maar je begrijpt dat dat niet voldoende is voor de band. Ook zit er nog geen brander in de pc. De band wil graag een brander waarmee ze veel cd’s kunnen branden. De cd’s willen ze verkopen bij hun concerten.

Omdat ze de cd’s in eigen beheer gaan uitgeven, moeten er natuurlijk ook hoesjes gemaakt worden. Hiervoor hebben Arno en zijn band een printer nodig die zuinig is in gebruik maar wel een redelijke printsnelheid heeft. Hiervoor vragen ze jou onderzoek te doen en met een advies te komen.

Informatie zoeken

Voordat je de inventarisatie kunt maken, moet je de nodige kennis hebben. Daarom moet je de werking van de centrale machine en de randapparaten bestuderen. Ook moet je weten hoe je een harde schijf volledig kunt wissen en een BIOS moet resetten.

Omdat Arno en zijn band zowel een harde schijf, een geluidskaart, een cd/dvd-brander als een printer nodig hebben, moet er een overzicht gemaakt worden per apparaat.

Kies de in jouw ogen beste optie voor elk van de aan te schaffen apparaten en schrijf voor Arno en zijn band een gemotiveerd advies tot aanschaf. Lever hierbij je overzichten als bijlage aan.

Probeer van elk apparaat op te schrijven wat de voor- en/of nadelen zijn. In elk overzicht neem je minimaal vijf apparaten op waarvan je de belangrijkste eigenschappen vermeldt.

Realisatie

Maak de configuraties in orde. Dit bestaat uit schoonmaken, harde schijf wissen en harde schijf bijplaatsen, cd/dvd-brander en geluidskaart plaatsen. Het BIOS-wachtwoord moet verwijderd zijn. Ook moet er een geschikt besturingssysteem geïnstalleerd worden. Daarbij komt een programma om eenvoudig cd’s te kunnen branden. Ook moet de printer geïnstalleerd en geconfigureerd zijn voor het printen van cd-hoesjes.

Om Arno en zijn band ook in de toekomst te helpen, zorg je voor een volledig ingevulde werkbon.

Natuurlijk moet je op alle veiligheidseisen letten.

Opleveren

Aan het eind van deze Praktijkopdracht lever je het onderstaande op:

 • Een overzicht van vijf harde schijven
 • Een overzicht van vijf geluidskaarten
 • Een overzicht van vijf cd/dvd-branders
 • Een overzicht van vijf printers
 • Een onderbouwd advies voor de aanschaf
 • Een schoongemaakte machine met gewipete harde schijf
 • Een extra harde schijf, cd/dvd-brander en geluidskaart zijn bijgeplaatst
 • Een geïnstalleerd besturingssysteem
 • Een geïnstalleerd brandprogramma
 • Een geïnstalleerde printer, ingesteld om cd-hoesjes te printen
 • Een werkbon met inventarisatie van de pc